Tudi v drugo je svojeglavemu, simpatičnemu in zabavnemu publicistu, zeliščarju, učitelju, nabiralcu vsega divjega in užitnega uspelo sestaviti poučen, fotografsko bogat in humorno ilustriran priročnik za nabiranje, shranjevanje in uživanje več kot 30 užitnih divjih rastlin in plodov. Cortese divje rastline (od čemaža, kromača, rmana, plešca, kislice itd.) spretno meša z običajnimi jedmi (s skuto, kašo, sirom, krompirjem in tudi čevapčiči) in sestavlja okusne namaze, zvitke, solate, juhe in napitke. Razumljivi recepti bodo marsikoga prepričali, da na poti iz hribov kaj divjega nabere in doma preizkusi, pa tudi na »plevel« ob poti bomo po Cortesejevi zaslugi gledali veliko bolj spoštljivo. V vsaki knjigi, ki sta prvi dve iz zbirke, v kateri vsako leto izide ena knjiga s tem naslovom, je po času rasti, torej od pomladi do zime, razvrščenih več kot 30 užitnih samoniklih rastlin. Vsaka je uvodoma predstavljena s fotografijo, osnovnimi botaničnimi značilnostmi in zanimivostmi glede izvora. Sledijo nasveti za nabiranje, opozorila glede možnosti zamenjave, podatki o prehranskem pomenu in zdravilnih lastnostih, podobo vsake »divjinke« pa zaokrožijo navodila za pripravo in recepti, ki jih je v knjigi več kot 100. Po vsaj dve jedi sta pri vsaki rastlini predstavljeni tudi s fotografijo.
Reviews
There are no reviews yet.